Bejelentkezés

Kosár

 x 

A kosár üres

Mindhárom Amerika Kapitány film különleges valamiért. 

Az elsőnél a készítők nagyon jól meglátták, hogy nem lesz egyszerű eladni valamit (még a hazai piacra sem, nemhogy nemzetközire), ami ennyire – már-már sziruposan – amerikai, és már a nevében is csak a nemzeti lobogóról szól. Ezért kicsit csavartak az eredeti történeten, és Amerika Kapitányt (a paródiát súrolva) reklámanyagként adták el a filmben, amit persze a főhős kinőtt, és megmutatkozott benne az Ember.

A második részben rendkívül jól vegyítették a szuperhős műfajt a politikai thrillerrel, és egy olyan komoly képregényfilmet készítettek, amilyet az X-Men 2 óta nem láttunk.

Mivel a második rész igen magasra tette a lécet, várakozással vegyes félelemmel vágtam neki a harmadik résznek, amely a második rész hangulatát keverte a szuperhős csapatfilmek dinamikájával. Ahogy ezt már a Marvel-filmek esetében megszokhattuk, az egyik épül a másikra, tehát történetünk, vagyis maga a polgárháború kiváltó oka onnan indul, hogy közfelháborodást keltett az Avengers 2-ben történt szokoviai pusztítás. Ennek kapcsán kezdődik el a szóbeszéd kormánykörökben arról, hogy regisztrálni kellene a teljes Avengers csapatot. Ezt Vasember – a képregényhez híven – támogatja, mert szerinte nem baj, ha van valaki, akire rátolhatják a felelősséget, míg Amerika Kapitány – szintén a képregénnyel összhangban – jobban tart attól, hogy egyfajta kormánybábokká válhatnak, és hogy olyan feladatokkal bízzák meg őket, amiket vállalhatatlannak gondolnának. Amíg ezen töprengenek, beüt egy terrortámadás, amely célja pontosan az, mint a képregényben a stamfordi iskolarobbantásnak: hogy visszavonhatatlanul érvényt szerezzen a regisztrációnak, és hogy végleg két csapatra válassza a hősöket. Vasember szövetségese lesz Hadigép, Fekete Özvegy, Vízió, Fekete Párduc (ő saját okán) és Pókember, míg Amerika Kapitány mellett a Skarlát Boszorkány, Sólyom, Sólyomszem, Hangya és Bucky sorakoznak fel.

A történetben feltűnik még Zémó (báró nélkül) is, aki a filmekben megszokott árnyaltabb karaktert kap, mint a képregényekben, és persze jelentős szerepe lesz Wakandának is, a Fekete Párduc révén.

Az új szereplők közül a Párduc telitalálat. A színész is, a „szuperhős” is remekel. A harcmodora, harci tudása új színt visz a szuperhősök mozgásvilágába, egyből érezhető, hogy ott a helye közöttük. Hogy miért keveredik közéjük, az majd a filmből kiderül, de jól felvezetett oka van, nem csak úgy bedobták, hogy legyen egy új szereplő is. Ugyanez viszont sajnos nem mondható el Pókemberről. Érezhető a filmben, hogy amikor a Marvel és a Sony közötti egyezség létrejött, már javában folyt a film forgatása. Így Pókember szinte csak megjelenik, bunyózik egyet, és eltűnik. Ám ez annyira nem zavaró, mert Pókemberként nagyon jól működik a csapatjáték. A közös harcban Pókember jelenléte újabb változatosságot hoz az eddig megszokott verekedésekhez képest, és megkapjuk végre (talán Deadpool befolyása, talán csak a tény, hogy a Marvel vezérli a dolgot) a nagyszájú Pókembert, a poénkodós dumagépet, ami az eddigi filmjeiből hiányzott. Pókember tehát pozitív csalódás, ám ezt Peter Parkerről már nem lehet elmondani. Az egyetlen civil jelenetében Peter Parker nem más, mint egy 13 éves tejfelesszájú kölyök, aki nyomokban sem emlékeztet arra a Peter Parkerre, akit mi ismerünk – ellenben tökéletesen passzol az Újvilág Peter Parkerhez, szóval, ha valakinek ő volt a kedvence, az most kétszeresen is örülhet. A csapatban új még a Hangya, aki ugyanolyan jó, mint a saját filmjében, és bár túl sok szerepet ő sem kap, mégsem felejtjük el, amit tőle látunk.

A film két és fél órás, de egy pillanatig sincs olyan érzésünk, hogy túl hosszú lenne. A harcok benne szenzációsak (a trailerben megvillantott reptéri harc a film egyik csúcspontja. A valaha látott legjobb csatajelenet, és a látványt maga a harc adja, a különféle harcmodorok vegyítése, kombinációja, nem pedig az, hogy közben hány toronyház omlik le. Akárki is volt a harci jelenetek koreográfusa, hatalmas gratula neki, mert elképesztően jó munkát végzett. Mind a tucat különféle hős a saját harcmodorában küzd, az ellenfelek pedig a hős épp látható gyenge pontjára támadnak, de olyan folyékonyan, olyan gördülékenyen, hogy erőlködésnek nyomát sem találni.), és a morális rész is teljesen átérezhető.

Még egy pluszpont a készítőknek, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem lőttek le mindent a szokásos trailerekben, TV-spotokban: rengeteg harc maradt hátra, nem beszélve annak kiváltó okairól. Az előzetesek alapján úgy hisszük, hogy már mindent tudunk a filmről, ám ez közel sem igaz. 

Összegzésképpen az Amerika Kapitány: Polgárháború az egyik legjobb képregényfilm, ami valaha készült (talán a második rész színvonalát épp hogy nem éri el, de a két Avengers film csak köszönhet neki), és számomra azonnal dobogós helyet foglalt el a képregényfilmek mára már széles palettáján. 

Hozzászólások   

#1 peti40 2016-05-04 14:04
A Pókembert alakító színész 19 éves. Furcsa, hogy mostanában sokkal fiatalabbnak néznek ki a koruknál a tinédzserek.
#2 RPee 2016-05-04 15:41
Várható esetleg a polgárháborúnak az újranyomása??
#3 szokefeco23 2016-05-04 17:45
A Polgárháború újranyomása engem is érdekelne!
#4 MARCSI 2016-05-05 13:31
Naná hogy engem is érdekel az ujranyomás. Lehetséges?
#5 kaine 2016-05-05 17:35
Nem, sajnos nem tudjuk újranyomni.

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges!

Kosár

 x 

A kosár üres

Keresés

Bejelentkezés

Események

Őszi Képregénybörze

                                                                 2018. 10. 14.

                                                                 10-15 óráig.

                                                         Helyszín: Bp, VI. Barcsay u. iskola

 

 

 

 

 

 

 

 

Előkészületben

 • Hihetetlen Pókember 40.
 • Megjelenés: 2018. augusztus
 • Peter Parker Pókember 41.
 • ppp41 00
 •  Megjelenés: 2018. szeptember
 • Marvel+ 40.
 • Megjelenés: 2018. augusztus!
 • Batman 2018/2.
 • b2018 2 00
 • Megjelenés: 2018. augusztus

Megjelent

 • Peter Parker Pókember 40. 
 • Peter Parker pere befejezés
 • Hihetetlen Pókember 2018/3.
 • Maximum Carnage 2. rész
 • Marvel+ 39.
 • X-Men
 • Batman 28.
 • Halál a családra / Igazság Ligája 6.
 • Mega Marvel 3: X-Men
 • Batman: Gyilkos tréfa HC

Státusz

KÖVETKEZŐ KIADVÁNYUNK ÁLLAPOTA: 

Peter Parker Pókember 41: 

Hihetetlen Pókember 40. beírás alatt

Marvel+ 40: fordítás alatt

Batman 2018/2: szerkesztés alatt

 

 

 

Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja.
Rendben