Bejelentkezés

Kosár

 x 

A kosár üres

Tudom, hogy néhányan vártok már tőlem egy nyilatkozatot, hogy én hogy látom a magyarországi Pókember további sorsát – és most látom annyira tisztán a dolgot, hogy ezt megtehessem.

De előbb egy kis visszapillantás:

1989. májusától jelenik meg rendszeresen Pókember nálunk. A Semic-Interprint kiadásában 127 szám jelent meg tíz éven át – többnyire a The Amazing Spider-Man címből. Röviddel utána belekezdtek egy fiatalabbaknak szóló sorozatba, az Ultimate Spider-Man kiadásába.

Eközben az olasz Panini kiadó kísérletet tett a The Amazing Spider-Man folytatására nálunk, így abból a sorozatból további 27 szám jelent meg két év alatt. Távozásukkor kezdtünk bele mi a fő Pókember történetek folytatásába – de már kötetes formátumban.

2010. végén az akkor már Adoc-Semic néven futó „anyacég” úgy döntött, hogy az első sorozat Újvilág Pókember lefutását követően nem kívánnak belekezdeni a második sorozatba, mert annak rajzát vállalhatatlannak minősítették (tegyük hozzá: nem minden ok nélkül). Tőlem kértek javaslatokat a továbbiakra, hogy mivel folytassák a havi kiadást. Három alternatívát vázoltam nekik. Az egyik szerint belekezdhettek volna a legújabb Marvel Team-Up sorozatba, amely vicces volt, és Pókember mellett sok vendégszereplő is volt benne, ahogy az Újvilág Hatalom történetben már megszokhattuk. Ezt végül elvetették, mert a 25 részes sorozatból sok olyan is volt, amelyben egyáltalán nem szerepelt Pókember.

A második lehetőség az volt, hogy adják ki a Brand New Day-vonalat. Tökéletesen passzolt volna az addigi újvilági történetekhez, hisz ugyanúgy kicsit könnyedebb, lazább, súlytalanabb sztorikat tartalmaz, amely kicsit talán a fiatalabb korosztályt célozza meg, ráadásul azoknál a történeteknél nem lett volna akkora probléma a gyengébb semices minőség... Ez ráadásul teljesen beleillett volna a Kingpin terveibe is, mert mi kötetben pontosan a One More Day-jel szerettük volna befejezni a legújabb Pókember történetek kiadását, onnantól ráálltunk volna a klasszikusabb sztorikra.

A harmadik verzió szerint a Semic visszavehette volna a The Amazing Spider-Man címet, mi meg elkezdtük volna már 2011-től a klasszikus történetek közlését – miközben a Polgárháborút jól összehangoltuk volna az általuk megjelenő Pókemberekkel. Ennek vitathatatlan előnye az volt (vagy lett volna), hogy kötetben nem lehetett volna kiadni egy év alatt 24 számot, mint füzetben, hisz ha könyvben jelenik meg a Polgárháború pókemberes része, az legfeljebb egy kötetet jelentett volna, nagyjából 7 résszel. Akkor nem lett volna előzmény, és sok egyéb kiegészítő történet magyarul. Nagy hátránya pedig a minőség, persze.

De mivel szerintünk nagyon fontos, hogy újságosoknál kaphatóak legyek képregények, mindenképpen a Semicé lett az elsőbbség. Így, amikor a Polgárháborút választották, vita nélkül utat engedtünk nekik. Aztán beütött a krach…

Mostanra már elég biztosra vehetjük, hogy ismét megszűnt Magyarországon a Pókember képregény (legalábbis újságosnál). Idén még csak 2 szám jelent meg – azok is késve -, és lassan fél éve nem jött ki egyetlen szám sem. Egy ideig még reménykedhettünk, hogy csak idő kérdése és a Semic rendezi sorait, és onnan folytatják majd, ahol félbehagyták. De aztán egyre több aggasztó hír érkezett róluk és az ellenük indult csődeljárásról, míg végül nyilvánvalóvá vált: bármennyire is szerették volna, nem lesznek képesek folytatni a Pókember sorozat kiadását. Hogy mennyire vették biztosra a folytatást, abba itt nem szeretnék belemenni – a fórumokon majdnem csak erről szóltak a viták -, a lényeg az, hogy egy rossznak bizonyult döntés következtében az összes előfizető elbukta a pénzét - köztük én is (bár hallottam már olyanról, aki bement személyesen és levásárolhatta az előfizetése árát a régebbi számokból) -, ami igazán megnehezíti egy következő kiadó számára, ha előfizetést akar hirdetni.

Eközben mi folyamatosan kaptuk a híreket és kérdéseket a Paninitől – többek között megkérdeztük, hogy tervezik-e, hogy visszajönnek ide Pókembert kiadni, de határozott nemmel feleltek sajnos. Végül megegyeztünk abban, hogy mi fogjuk mégis kiadni a Polgárháború pókemberes részeit – remélhetőleg még idén.

A miértekről és hogyanokról még folyik az egyezkedés: egy kötetben, vagy kettőben, illetve mikor, de azt már biztosra vehetitek, hogy a pókemberes részek is meg fognak jelenni magyarul a Polgárháborúból. Habár a fő történet anélkül is teljes egészet képez, nem szükséges hozzá a Pókember, de mégis egy nagyon jó kiegészítője ennek a nagy eseménynek (lényegében a fő sorozat és a Pókemberben megjelent részek magukba foglalnak minden fontosabb eseményt a Polgárháborúból).

Ezzel az egyik nagy problémát sikerült elhárítani, de itt van még a másik: továbbra sincs képregény az újságárusoknál. Bár ahhoz a Kingpin kiadó nem elég nagy, hogy bevállaljuk egy havi képregény kiadását, de igyekszünk valami köztes megoldást találni erre a nehéz és tarthatatlan állapotra. Reméljük, hogy hamarosan jó hírekkel tudunk jelentkezni. Legkésőbb az őszi börzére már mindenképpen meg kell oldódnia minden problémának.

Hozzászólások   

#21 hidasip 2011-08-31 13:45
az új boltban szerintetek van rá esély, hogy a megjelent két számot beszerezzük?
#22 szokegaspar 2011-09-12 19:49
Mindenesetre nem kaptunk meg 10 számot, amiért egy levelet sem kaptunk, ami nagyon is inkorrekt, én szeretném ha kárpótolnának, vagy pénzzel, vagy más azonos értékű képregénnyel.
#23 kaine 2011-09-13 20:28
Idézet - phfantom:
Oldalt látom a póki tervezett borítóját! tetszetős ;-) grat hozzá. csak bírjam kivárni...

Köszi, de ez még nem a végleges, csak a tervezett. Sajnos nagyon lassan haladunk a jogokkal, vagyis a börzére már egészen biztosan nem fog megjelenni. Remélhetőleg a Hungarocomixra már igen.
Jó hír, hogy viszont a másik két kötetre megvan a jóváhagyás, azok hamarosan mennek is nyomdába.
#24 kaine 2011-09-13 20:30
21: Ha jól tudom, újságot egyelőre nem árulnak. A börzén próbáld inkább októberben.
22: A Semic cég megszűnt létezni, nem fognak tudni kárpótolni senkit, előre láthatólag.
#25 phfantom 2011-09-15 14:35
Idézet - kaine:
Idézet - phfantom:
Oldalt látom a póki tervezett borítóját! tetszetős ;-) grat hozzá. csak bírjam kivárni...

Köszi, de ez még nem a végleges, csak a tervezett. Sajnos nagyon lassan haladunk a jogokkal, vagyis a börzére már egészen biztosan nem fog megjelenni. Remélhetőleg a Hungarocomixra már igen.
Jó hír, hogy viszont a másik két kötetre megvan a jóváhagyás, azok hamarosan mennek is nyomdába.

hát azt még meg is kell élni! :D

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges!

Kosár

 x 

A kosár üres

Keresés

Bejelentkezés

Képregényboltunk

Megnyílt a Kingpin képregénybolt!

1211 Budapest, II. Rákóczi F. út 107-115/C
 

Nyitvatartás:

 • szerdánként 12-19 óráig
 • szombatonként 11-15 óráig
Néhány termékünk postázását nem vállaljuk, ezeket kizárólag boltunkban van lehetőség megvásárolni.

Események

53. Fővárosi Képregénybörze

KMO

2024. 07. 07. 

 

 

 

 

 

Előkészületben

 • Batman 2024/4.
  Megjelenés: 2024. augusztus közepe
  Hihetetlen Pókember 2024/4 ksz
  hp2024 4 00
  Megjelenés: 2024. augusztus eleje
  Peter Parker Pókember 20.
  ppp20 00
  Megjelenés: 2024. szeptember
  Marvel+ 1011
  Megjelenés: 2024. szeptember
  Marvel Legendák 33.
  Megjelenés: 2024. augusztus közepe
  Pókember kötetek 6.
  Megjelenés: 2024.szeptember

Státusz

KÖVETKEZŐ KIADVÁNYUNK ÁLLAPOTA: 

Peter Parker Pókember 20: fordítás alatt
Marvel+ 11: beírás alatt
Hihetetlen Pókember 2024/4 ksz: nyomdakész
Marvel Legendák 33: fordítás alatt
Batman 2024/4: fordítás alatt
Az Új Bosszú Angyalai 6 - fordítás alatt
Lee-Ditko Pókember 2: megjelent
Marvel albumok 15: fordítás alatt
Pókember: Venom szellemei: megjelent

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja.