Szerző Téma: Teszt-topik  (Megtekintve 38946 alkalommal)

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Vezér
Re:Teszt-topik
« Válasz #4200 Dátum: 2011. december 27. - 10:50:47 »
Nem hülyeség, sőt, ez a helyes megfejtés. ;D Nagyon gyorsan kitaláltad, gratula. :D
Azért maradjon spoilerben a megoldás, hogy aki később néz be a topikba, az is gondolkozhasson a feladványon. :D Akinek nem sikerül megfejteni, az megnézheti a megoldást te hozzászólásodban.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #4201 Dátum: 2011. december 27. - 14:39:07 »
Mivel ez is egy példa arra, hogy miért nehéz jól feltenni egy ilyen kérdést, avagy hol van a hiba ebben:
Azt írja, egyszer MEHETEK KI. Felkapcsolom az egyiket, és kinézek az ajtón. Nem megyek ki. Ajtó nyitva marad, vidáman kapcsolgatok. Sőt, ha szemüveges vagyok, csak a karomat kell kitartanom, mert tükröződik.

venom75

• Pókfej
  • Képregény gyűjtő
« Válasz #4202 Dátum: 2011. december 27. - 17:04:45 »
Vagy , a kapcsolótól lehet látni az ajtón keresztül a lámpa fényét. Így simán végig kapcsolhatod az összeset egyenként.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4203 Dátum: 2011. december 27. - 18:13:04 »
Azért van, mert ez egy jópár éves feladvány, amit valaki most emlékezetből írt ki a FB-ra. Ha jól emlékszem, eredetileg úgy volt, hogy teljesen másik szoba, nincs ablaka, ahol átláthatsz, és ahogy elhagyod a szobát, bezáródik a zár mögötted, nem tudsz visszajönni. A másik (lámpás) szobából kell kitalálni, hogy melyik kapcsoló melyik lámpához volt.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #4204 Dátum: 2011. december 27. - 18:18:40 »
Így már kiesnek a kiskapuk. Ugyanakkor könnyen lehetetlenné lehetne tenni a megoldást, ha lecseréljük LED-es izzókra - nem termelnek hőt.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4205 Dátum: 2011. december 27. - 18:33:23 »
Vagy feketékre.  ;D De úgy is jó, ha minden egyes kapcsolóba 380 voltot vezetünk.

Krizli

• Puma
  • **
  • Aardvark
« Válasz #4206 Dátum: 2011. december 27. - 18:56:45 »
Ennél a megfogalmazásnál abba is bele lehetne kötni, hogy milyen magasan vannak a lámpák a külső falon. Ha nem érjük el őket, akkor elég nehéz megállapítani a hőmérsékletüket. Mi van, ha emeleti szoba, a lámpák meg legalább 3 méter magasan vannak? Használhatunk létrát a fogdosáshoz? Vagy mi vagyunk a Pókember?
Meg definiálni kellene, mit jelent az, hogy "a szobában nincs semmi más", csak a három kapcsoló és mi. De mi meztelenek vagyunk? Vagy lehet rajtunk ruha? Ha van rajtunk ruha, akkor lehet a zsebében mobiltelefon? Vagy ha nem, akkor lehet egy megbízható ismerősünk odakinn, aki bekiabálja nekünk, hogy melyik ég? Vagy hangszigetelt az egész?
Ráadásul ha ebben a hangszigetelt szobában nincs a kapcsolókon meg a mi pucér testünkön kívül más, akkor nincs világítás se, következésképpen nem látunk. Szóval a kapcsolók meg vannak számozva, vagy elég ha annyi mondunk, hogy "bal", "középső", "jobb", már ha egyáltalán vízszintesen helyezkednek el?
Különben oxigén van a szobában?
Egyáltalán hol található a szoba? A Földön? Vagy egy nagyobb gravitációjú égitesten, ahol nem tudunk felállni és ezáltal elérni a kapcsolókat?
A lámpák újak? Mi van, ha előtte már napokig égtek? Akkor mindegyik meleg? Vagy ha az első felkapcsoláskor kiég mindegyik körte? Akkor a lenti megoldás szerint, ha kimegyek, találni fogok 2 darab kiégett körtéjű lámpát meg 1 épet.
Lehet, hogy egy ellenségem elvágja a vezetéket? Vagy felmelegíti azt a lámpát, amelyiket nem kapcsoltam fel?
Valaki kintről nézte, hogy melyik lámpa kapcsolt fel? Szabad megkérdeznem?
A szobában nincs semmi, de kint van videokamera?
Különben is, mit kapok, ha kitalálom? Megéri nekem? :P ;)

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Vezér
« Válasz #4207 Dátum: 2011. december 27. - 21:13:59 »
Azért az benne van a feladványban, hogy az ajtóval szemben lévő falon vannak a kapcsolók, és ennek a falnak a külső oldalán vannak a lámpák. vagyis a kinyitott ajtón nem tudsz kilesni, ki kell menni és meg kell kerülni a házat. Szóval az ajtó alatt sem szűrődhetne be a lámpafény. :D Bele lehet kötni a megfogalmazásba, de valóban az lehet, amit Kaine írt, hogy valaki emlékezetből írta ki a feladványt.

De úgy is jó, ha minden egyes kapcsolóba 380 voltot vezetünk.
Ez már kezd Fűrészes lenni. ;D

Krizli, te már kissé túlspilázod. :hehe:
« Utoljára szerkesztve: 2011. december 27. - 21:15:54 írta Tom Fireheart »

Krizli

• Puma
  • **
  • Aardvark
« Válasz #4208 Dátum: 2011. december 27. - 21:40:32 »
Krizli, te már kissé túlspilázod. :hehe:

Pedig a szoba méretét fel se hoztam. Mi van, ha olyan nagy, hogy csak addigra érünk oda a kapcsolótól a lámpáig, mire az kihűl? Vagy ha olyan kicsi a szoba, hogy nem tudunk mozogni benne? Vagy ha csak az ajtón nem férünk ki? A falat ki lehet törni?
Oké, oké, abbahagyom... :roll:

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4209 Dátum: 2011. december 28. - 11:06:24 »
Ne hagyd abba, nekem tetszik. :)

Krizli

• Puma
  • **
  • Aardvark
« Válasz #4210 Dátum: 2011. december 28. - 16:10:20 »
Ne hagyd abba, nekem tetszik. :)

Nos, ugye a szobának nincs ablaka, de maguk a falak lehetnek átlátszó anyagból?
Egyébként fedett ez a szoba? Mi van, ha csak két méter magas falai vannak és nincs teteje? Átleshetek felette?
Az se volt tisztázva, hogy téglatest alakú-e a szoba, vagy maga az alaprajza egyáltalán hogy néz ki. Pl. ha így (ami a leírásnak teljesen megfelel, csak egy ajtaja van és az ajtóval szemben lévő falon található a 3 kapcsoló), akkor az ajtó kinyitása után se tudok kijutni:

(Mondjuk azon lehetne vitatkozni, hogy a belógó fal megsérti-e a "szobában nincs semmi" feltevést, vagyis a falak a szobához tartoznak-e... Bár a leírás azt is megengedi, hogy az ajtó ne a falban legyen, csak mondjuk egy Wartburg kulcslyuk nélküli ajtaja, ami neki van támasztva a kapcsolókkal szemben található falnak.)
Alapvetően az is probléma, hogy csak a szoba belsejéről állítottuk, hogy üres. Odakinn az is lehet, hogy a lámpákra ráöntöttek több liter betont. Ekkor kapunk vésőt, hogy kibányásszuk őket? (Ha egyáltalán megkötött a beton.) Bár mire végeznénk, a lámpák valószínűleg úgyis kihűlnének.
« Utoljára szerkesztve: 2011. december 28. - 16:12:55 írta Krizli »

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4211 Dátum: 2011. december 28. - 16:39:06 »
Alapvetően az is probléma, hogy csak a szoba belsejéről állítottuk, hogy üres. Odakinn az is lehet, hogy a lámpákra ráöntöttek több liter betont.
:lol: :lol: :lol:
Apró nehezítés.  ;D

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Vezér
« Válasz #4212 Dátum: 2011. december 28. - 18:57:09 »
Krizli, neked filmkritikusnak kéne menned. ;D

grey gargoyle

• Zöld Manó
  • A Komédiás
« Válasz #4213 Dátum: 2011. december 30. - 10:14:01 »
És én még azthittem, hogy Talgaby az aki minden apróságba bele tud kötni, de sehol nincs Krizlihezképest.  :lol:

Látod Gaby milyen lavinát indítottál azzal az egy hozzászólásoddal.  :D

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #4214 Dátum: 2011. december 30. - 14:16:53 »
És én még azthittem, hogy Talgaby az aki minden apróságba bele tud kötni
Ki, én? Hát szoktam én ilyet csinálni? :uhoh:
Látod Gaby milyen lavinát indítottál azzal az egy hozzászólásoddal.  :D
Mérhetetlenül büszke is vagyok Krizlire. :D

Krizli

• Puma
  • **
  • Aardvark
« Válasz #4215 Dátum: 2011. december 30. - 14:38:37 »
Mérhetetlenül büszke is vagyok Krizlire. :D

Köszönöm, Mester! :worship:

BlackArrow

• Mysterio
  • **
  • Fekete ruhás
« Válasz #4216 Dátum: 2011. december 30. - 16:37:30 »
Csak a Kocka című filmben alkalmazott szobák állandó mozgásban történő variálása hiányzik és soha a büdös életben nem tudja meg senki melyik kapcsoló melyik lámpához csatlakozik.  ;D Halálos csapdákról nem is beszélve.  :brow: És nehezíthetnénk tovább is. Savval teli edényekbe nyúlva lehet csak felkapcsolni őket és a nem teljesíted hatályos időn belül a feladatot, a beléd akasztott kampók széttépnek. Kissé már Fűrészes lett a végére.  :)
« Utoljára szerkesztve: 2011. december 30. - 16:46:24 írta BlackArrow »

kzoli

• Olvasztár
  • **
« Válasz #4217 Dátum: 2012. február 18. - 18:21:20 »
A Vasember-páncélból mennyi verzió készült?

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #4218 Dátum: 2012. február 18. - 20:21:28 »
A fő verziószám valahol negyven környékén van, de a különböző változatok száma több ezer.

kzoli

• Olvasztár
  • **
« Válasz #4219 Dátum: 2012. február 18. - 20:41:55 »
Helyes a megfejtés  :)
A Polgárháború Semices 1. füzetében Stark mondja Peternek,hogy 49.